Шланги для харчової промисловості
Шланги для харчової промисловості – загальна інформація
Шланги для харчової промисловості призначені для контакту з харчовими продуктами та напівфабрикатами. Таким чином, вони повинні виключати проникнення в середовище шкідливих речовин або речовин, які можуть погіршити смак і якість продукції. Внутрішній шар таких шлангів виготовлений з високоякісної і чистої гуми та пластмас, що задовольняють положення Європейського Союзу і FDA США.
Ці правила містять наступні вимоги:
- матеріали, схвалені для використання у контакті з їжею;
- allowable content and migration values of additives the quantity of hose components that leak from the hose material into simulants that act like particular types of food;
- відповідне маркування, наприклад, графічний символ (склянка та вилка);
Велика кількість шлангів для харчових продуктів, зокрема, зустрічається з підвищеними вимогами.
Вибираючи харчовий шланг слід пам’ятати, що в доповненні до транспортування харчових продуктів по ньому, він повинен бути пристосованим до конкретного способу очищення установки, наприклад CIP (ОНП) (Очищення на місці), дезінфекція SIP (СНП) (Стерилізація на місці).
Для забезпечення гігієни в рівній мірі важливим є правильний вибір і монтаж роз’ємів та з’єднань. Зазвичай використовуються з’єднання та закінчення виготовлені з нержавіючої сталі AISI 316 з, відповідним чином обробленою внутрішньою поверхнею, з малою шорсткістю поверхні (див групу: гігієнічні з’єднання з нержавіючої сталі у розділі ПРОМИСЛОВА АРМАТУРА. Ці роз’єми встановлені на шланг з гвинтовими зажимами, обоймами або затискними втулками.
Шланги, які підходять для харчових продуктів, включають групи: універсальні шланги, хімічні шланги, шланги для передачі (для сипучих харчових речовин), всмоктувальні шланги, металеві тефлонові та силіконові шланги до перистальтичного насоса і шланги «Tygon».