Шланги для харчової промисловості

Шланги для харчової промисловості – загальна інформація

Шланги для харчових продуктів виготовлені з матеріалів, дозволених для контакту з їжею. Ці шланги мають внутрішній шар з білих гумових сумішей, які не мають запаху та смаку, а також з ПВХ, поліетилену та інших полімерів з високим ступенем чистоти, без шкідливих речовин і не погіршують здоров’я та органолептичні властивості продуктів. Залежно від типу шланга, вони призначені для харчових продуктів, таких як питна вода, молоко та його продукти, алкогольні та фруктові соки, напої, жири, олії тощо. Вони також використовуються у фармацевтичній та косметичній промисловості.

Шукайте шланги для цих застосувань також серед: універсальних шлангів, тефлонових, силіконових, транспортних (для сипучих харчових продуктів), витяжних, металевих, шлангів для хімічних речовин та шлангів TYGON®.

Матеріал кожного шланга, окрім основного компонента, тобто відповідного еластомеру (гумові шланги) або полімеру (пластмасові шланги), містить багато добавок, що забезпечують належні властивості обробки сировини та отримання найкращих механічних і хімічних властивостей готового шланга. Це різноманітні речовини, що утворюють мережу, пластифікатори (зм’якшувачі), наповнювачі, стабілізатори, антиоксиданти, барвники тощо. Можлива також присутність забруднень використовуваних сировин.

Під час використання шланга у процесі виробництва та переробки харчових продуктів матеріал внутрішнього шару залишається у безпосередньому контакті з харчовою речовиною, яка проходить через шланг – від початку процесу до його завершення та проведення чищення шланга або всієї установки. В результаті цього контакту відбувається екстракція (вилучення) добавок з гумової або пластмасової суміші та їх перехід (проникнення, міграція) до рідкої харчової речовини, яка діє як розчинник. Кількість мігрованих добавок залежить переважно від типу матеріалу шланга, типу добавок, хімічних властивостей протікаючої харчової речовини, часу та температури.
Додані до харчової речовини добавки можуть бути шкідливими для здоров’я, а крім того, можуть змінити органолептичні властивості продукту (наприклад, смак чи запах). Тому вимоги до матеріалів, які контактують з харчовими продуктами, зосереджуються на:

  • допустимому вмісті певних добавок – деякі з них повністю заборонені;
  • допустимій міграції добавок до модельних рідин, що імітують певні види їжі;
✓ Не кожен харчовий шланг підходить для всіх типів їжі!
✓ Використання шлангу має бути відповідним до відповідного сертифікату або призначення, рекомендованого виробником (наприклад, шланг для молока; шланг для вина, пива та фруктових соків; шланг для олій та жирів)!
✓ Важливим є не тільки тип харчової речовини, але й її концентрація, час контакту та температура!
Регулювання
1935/2004/EC
Матеріали та вироби, призначені для контакту з харчовими продуктами (FCM – Food Contact Materials) – загальні вимоги, належний спосіб маркування продукції, зразок декларації відповідності та перелік груп матеріалів та виробів, які можуть бути охоплені детальними регулюваннями.Для всіх шлангів для харчових продуктів
Регулювання
2023/2006/EC
Добра виробнича практика (GMP – Good Manufacturing Practice) для матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами – загальні настанови для системи забезпечення та контролю якості, документації та принципів застосування друкарських фарб на стороні матеріалу або виробу, що не контактує з харчовими продуктами.
Регулювання
10/2011/EU
Матеріали та вироби з пластмас для контакту з харчовими продуктами: загальні вимоги, перелік дозволених матеріалів та добавок, умови тестування та ліміти специфічної (SML) та загальної міграції, перелік модельних рідин, які імітують харчові продукти для тестування міграції добавок та спосіб їх вибору для певного типу харчових продуктів, зразок декларації відповідності.Для шлангів з пластику (без гуми та силікону)
символмодельна рідинатип харчової субстанції
Aетанол 10 %гідрофільні* харчові продукти – водні харчові рідини та безалкогольні напої
Bоцтова кислота 3 %гідрофільні* кислі харчові продукти (pH < 4,5)
Cетанол 20 %гідрофільні* харчові продукти, що містять до 20 % алкоголю та характеризуються більшою ліпофільністю*
D1етанол 50 %ліпофільні* харчові продукти, що містять алкоголь понад 20% та молоко і молочні продукти, емульсії
D2рослинна оліяліпофільні* харчові продукти – жири та олії та харчові продукти з вільними жирами на поверхні
Eполі(оксид 2, 6-дифеніл-п-фенілену)сухі харчові продукти

* – гідрофільні – гідратовані, розчинні у воді; ліпофільні – розчинні у жирах, оліях

Кожна харчова субстанція може бути віднесена до певних типів їжі та імітуватися під час дослідження міграції певною модельною рідиною відповідно до детальної таблиці, що міститься у регулюванні 10/2011/EU (наприклад: молоко вимагає рідини D1, оцет – рідину B, морозиво – рідину C, а гірчиця – рідини A, B і D2 – див. наступну сторінку).

FDA
(США)
FDA (Food and Drug Administration) – агентство США з контролю за продуктами та ліками. Вимоги до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, містяться в Главі 21 Кодексу федеральних правил (21 CFR) і включають перелік допустимих матеріалів і добавок. Відповідність вимогам FDA означає декларацію виробника і визнається у всьому світі.FDA 21 CFR 177.2600 – гума (межа міграції для гідратованих продуктів – пункт (e) та маслянистих продуктів – пункт (f));
FDA 21 CFR 170-199, 175.300 – ПВХ та його компоненти;
FDA 21 CFR 175.105, 177.1680, 177.2600 – поліуретан;
FDA 21 CFR 177.1520 – поліетилен, поліпропілен;
FDA 21 CFR 177.1550 – тефлон та інші фторовані полімери.
NSF
(США)
 NSF (National Sanitation Foundation) – незалежна організація, що підтримує захист здоров’я людини; встановлює стандарти, що стосуються готового продукту, на основі керівних принципів FDA, визнаних і прийнятих у всьому світі.Для шлангів для харчових речовин основним стандартом є NSF-51 – Пластмаси в харчовому обладнанні; він визначає вимоги до матеріалів, враховуючи склад матеріалу.
3-A
(США)
3-A Sanitary Standards – незалежна організація; встановлює стандарти для належного проектування та перевірки обладнання в молочній, харчовій та фармацевтичній галузях з метою забезпечення чистоти, визнані та прийняті в усьому світі.3-A 18-03 – гумові матеріали;
3-A 20-27 – пластмаси;
3-A 62-02 – гнучкі шланги в зборі;
3-A 63-03 – гігієнічні з’єднувачі та клеми;
P3-A 002 – матеріали для фармацевтичних процесів.
BfR
(Німеччина)
BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung), інститут ідентифікації ризиків та охорони здоров’я, видає рекомендації щодо матеріалів, які контактують з харчовими продуктами, включаючи гуму та полімери.BfR III – поліетилен;
BfR XV – силікон;
BfR XXI – натуральний та синтетичний каучук.

Питна вода (тобто вода, призначена для споживання людиною) підлягає спеціальному регулюванню. Вода, призначена для споживання людиною, визначається як: вода в її первісному стані або після обробки, призначена для пиття, приготування їжі, приготування їжі або інших побутових цілей, що постачається з водопроводу, цистерн, в контейнерах і пляшках, а також будь-яка вода, що використовується для виробництва продуктів харчування. Питна вода та засоби її транспортування і розподілу (включаючи шланги, що використовуються для цієї мети) підлягають загальному європейському регулюванню (Директива 98/83/ЄС) та спеціальному національному регулюванню:

PZH
(Польща)
Національний інститут громадського здоров’я – Державний інститут гігієни проводить обов’язкові випробування та видає дозволи на матеріали та вироби, що контактують з питною водою. Нагляд за використанням матеріалів і виробів для питної води здійснює Державна санітарна інспекція.
KTW
DVGW
(Німеччина)
Пластикові матеріали та вироби, що контактують з питною водою, які використовуються в Німеччині, повинні відповідати вимогам, відомим як KTW (Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser), що містять, зокрема, перелік дозволених матеріалів та межі міграції. Крім того, ці матеріали повинні відповідати мікробіологічній оцінці (на предмет росту мікроорганізмів) відповідно до вимог DVGW W270 (DVGW Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches). Сертифікати KTW і DVGW видаються відповідними інститутами і визнаються в багатьох країнах.
WRAS
(Сполучене Королівство)
WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) – британська організація, яка розробляє рекомендації та стандарти для водопровідних систем, продукції та матеріалів. Сертифікати WRAS підтверджують, що матеріали та вироби відповідають стандартам BS для питної води, і визнаються в багатьох країнах.
NSF-61
(США)
NSF/ANSI Standard 61 – стандарт NSF, що стосується установок і продуктів для питної води та їхнього впливу на здоров’я. Сертифікати NSF-61 підтверджують відповідність матеріалів і виробів стандартам NSF і визнаються в багатьох країнах.
USP Class VIUSP (Фармакопея США) – вимоги до матеріалів, що використовуються у фармацевтиці, біотехнологіях та медичних виробах. Клас VI USP – найвищі вимоги, що включають випробування на лабораторних тваринах, але не завжди є достатніми для медичного застосування.
ISO 10993Біологічна оцінка медичних виробів – процедури та вимоги до медичних виробів залежно від їх категорії (поверхневі, зовнішні, імплантати).

КАТАЛОГ
Скачати

ТОРГОВА МЕРЕЖА
Знайти

ЗАПИТ
Вислати

Типи продуктів:

Пластикові шланги для харчових речовин

Пластикові шланги для харчових речовин

Гумові шланги для харчових речовин

Гумові шланги для харчових речовин

Харчові шланги TPE

Харчові шланги TPE

Шланги для харчових речовин, що вимагають найвищої чистоти

Шланги для харчових речовин, що вимагають найвищої чистоти

Список продуктів:

Шланги для питної води

Шланги для питної води

Молочні шланги

Молочні шланги

Шланги для спирту

Шланги для спирту

Пивні шланги

Пивні шланги

Шланги для вина

Шланги для вина

Шланги для соку та напоїв

Шланги для соку та напоїв

Шланги для жирів та олій

Шланги для жирів та олій

Потрібна допомога при підборі товару чи не можете знайти потрібний товар?

Телефонуйте: +380 32 245 93 41 , 050 370 93 92 або пишіть: lviv@tubes-international.com